Grenzen en wensen
Siriz organiseert interactieve klassengesprekken die zich concentreren op keuzes rond een onbedoelde zwangerschap. Zij benaderden ons met de vraag animaties te maken om leerlingen aan te zetten tot een dialoog over grenzen en wensen op het gebied van relaties en seksualiteit.
Seksualiteit bespreekbaar maken
Vanwege zijn kritische doelgroep en gevoelig liggend onderwerp zag onze designer / animator Kirsten Schuil deze opdracht als een interessante en grote uitdaging, en besloot naast de begrote uren er haar ‘eigen-project’-uren aan te besteden, waardoor er meer ruimte ontstond om de animaties te optimaliseren.
Doelgroep
We maakten in totaal 8 animaties voor 4 verschillende leeftijds- en cultuurgroepen: 12 t/m 14 en 14 t/m 19 jaar met Nederlandse achtergrond, en voor deze laatste leeftijdsgroep ook een aantal animaties die meer gericht zijn op de Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse cultuur.
Herkenbare situaties
We besloten de verschillende onderwerpen en dillema’s door middel van herkenbare situaties uit te beelden, zonder voice-over tekst. In de situaties eindigen we telkens met het dilemma, en de vraag ‘Wat doe jij?’. Dat kunnen specifieke vragen zijn: deel jij de naaktfoto van je vriendin met jouw vrienden? Met hoeveel jongens zoen jij op een avond? En uiteindelijk kan het leiden tot kernvragen zoals: waar liggen jouw grenzen? Durf je nee te zeggen ondanks (groeps) druk? Hoe kom je op voor jezelf?
“Met hoeveel jongens zoen jij op een avond?”
Visual Design
Het visual design van de animaties is fris, speels maar ook sterk gestileerd met simpele vormen. De simpele vormen zorgen ervoor dat er niet te veel afleiding is en de essentie van de situatie duidelijk naar voren komt. De personages hebben behalve een mond verder geen gezicht, en hun handen, armen en benen bestaan uit een enkele lijn.
Het blijkt echter dat je juist met deze beperking emoties helder kan over brengen: met behulp van lichaamshouding, reacties in beweging, en de stand van de mond. Door hun gestileerdheid zijn de personages bovendien algemener qua uiterlijk en daardoor gemakkelijker identificeerbaar. De animaties zijn grappig én met een serieuze ondertoon. Ze zijn concreet én laten toch ook veel ruimte voor interpretatie en discussie. Wij denken dat dit precies de juiste balans is, die nodig is om met middelbare scholieren te praten over deze onderwerpen.