Nederland en het coronavirus (2019-nCoV)
Wat je moet weten en wat je moet doenWaar we nog niet zo lang geleden het coronavirus alleen nog maar kenden van het verre China, is het inmiddels Nederland binnengedrongen. En hoe. Op 27 februari 2020 werd de eerste Nederlander die is besmet met het virus geïdentificeerd. Hieronder vind je meer informatie over onder andere de kenmerken en symptomen van het coronavirus, de risicogebieden en wat je zelf kan doen op het gebied van hygiëne.
Het coronavirus en de symptomen Waar hebben we het eigenlijk over?
Laten we beginnen bij het begin. Het coronavirus is precies wat de naam zegt dat het is: een virus. Het is dus geen ziekte. Het coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Mensen die besmet zijn met het virus hebben koorts en luchtwegklachten. Klachten die bij de besmetting horen zijn bijvoorbeeld hoesten of kortademigheid.
Dan wat feiten over COVID-19 op een rij: de incubatietijd is twee tot twaalf dagen. Dit is de periode tussen de besmetting en het moment dat je ziek wordt. Het sterftecijfer wordt geschat op ongeveer 2%. Dit is hoger dan bij de ‘normale’ griep, maar lager dan bij een vergelijkbaar virus als SARS. Een groot deel van de besmette mensen krijgt alleen milde klachten, terwijl sommigen geen klachten hebben.
Het gevaar van het coronavirus Is er reden voor paniek?
Op dit moment zijn in Nederland al veel mensen besmet met het coronavirus, maar behoort het nog niet tot de grootste risicogebieden. Naast verre landen als China, Zuid-Korea en Iran zijn in Europa Noord-Italië (en dan vooral Lombardije), Zwitserland, en delen van Duitsland en Frankrijk risicogebieden.
Hoe gevaarlijk het coronavirus is, hangt af van je afweersysteem. Voorlopig sterven vooral kwetsbare mensen, zoals ouderen, aan COVID-19. Ben je jong en heb je een goed afweersysteem, dan lijkt het virus voor jou persoonlijk niet gevaarlijk. Er is geen behandeling voor het coronavirus. Er wordt wel een vaccin ontwikkeld, maar het testen daarvan gaat nog zeker een jaar duren. Een medicijn is er ook niet. Patiënten die last hebben van hun longen krijgen beademing.
De rol van het RIVM Voorlichting, vaccinaties en meer
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een kennisinstituut van de overheid, dat zich al meer dan honderd jaar inzet voor een gezond Nederland. Zij coördineren onder andere het zogenaamde Rijksvaccinatieprogramma, doen onderzoek en adviseren overheid en burgers over gezondheidskwesties in Nederland. Met andere woorden: Het RIVM heeft er verstand van en speelt bij het coronavirus in Nederland een centrale rol.
De snelle opkomst van het coronavirus zorgde ervoor dat het RIVM veel informatie deelt over persoonlijke hygiëne met betrekking tot hoesten en niezen. Wij van in60seconds hebben het RIVM hierbij geholpen door het maken van een korte animatie gemaakt. En o ja, of we de animatie binnen vier dagen konden opleveren. Dat konden we.
Verspreiding van het coronavirus voorkomen Dit is wat je zelf kan doen als je moet hoesten of niezen
In de animatie die we voor het RIVM hebben gemaakt, staat persoonlijke hygiëne centraal. Dat is in deze tijden waarin het coronavirus ook in Nederland aanwezig is namelijk van groot belang. Zorg er zoveel mogelijk voor dat je bij het hoesten of niezen geen ziekteverwekkers verspreidt. Het RIVM geeft daar drie tips voor: was je handen regelmatig, hoest of nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes, die je vervolgens weggooit. Dit verkleint de kans dat het coronavirus wordt verspreid en dus dat er meer mensen worden besmet.
Het coronavirus vs. ‘Gewone’ verkoudheid en griep Ze hebben vergelijkbare symptomen
In de winter is iedereen ontvankelijker voor verkoudheid en griep, maar niet iedereen die verkouden is of griep heeft, is besmet met het coronavirus. Griep kan door meerdere virussen veroorzaakt worden. Het coronavirus is daar één van, maar het influenzavirus, oftewel het ‘gewone’ griepvirus, kan griep of verkoudheid veroorzaken.
Hier hebben wij van in60seconds ook een animatie over gemaakt. Ook deze was in opdracht van het RIVM. In deze animatie worden verschillende symptomen van verkoudheid en griep besproken, inclusief de verschillende virussen die het kan veroorzaken.