Mijn onderzoek

Ik ben tijdens mijn onderzoek een flink aantal cameratechnieken tegengekomen die in animatie nog niet zo vaak of helemaal niet worden toegepast in animaties, zoals bullet time, cross cutting, het gebruik van scherpte/diepte, over the shoulder shots, super slow motion, time lapse, point of view shots, en nog veel meer! Uiteindelijk heb ik over twee filmtechnieken explanimations gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe ze werken, hoe ze verschillen van een normale animatie en wat hun effect is. Wat deze technieken bieden is een ander perspectief en compositie dan in de standaard animatie, die meer ruimte en levendigheid creëren.

1. Over the Shoulder shots

Een Over the Shoulder shot is een echte klassieke filmtechniek. De naam zegt het al, het zijn shots genomen van schuinachter de schouder van een personage. Deze techniek wordt vaak gebruikt in een scene waarin een gesprek wordt gevoerd (camera is gericht op het gezicht van de persoon die praat en schakelt heen en weer gedurende het gesprek), maar het kan een ook shot zijn waarbij een personage gevolgd wordt.

Over the shoulder shots in animatie

Vaak worden in explanimations shots van voren genomen, bij een OVS shot ontstaat meer diepte en zit je als kijker dichter op de situatie die zich op beeld afspeelt. Als een voyeur kijk je over de schouders van de personages mee. OVS shots creëren in animatievorm vanwege de camerahoek een illusie van diepte en ruimte. Vooral bij een gesprek tussen personages biedt het een extra dimensie aan het verhaal.

2. Point of View shot

Een POV shot is een beeld waarbij de camera substituut is voor (de ogen van) een personage. De camera beweegt op een natuurlijke manier en volgt de handelingen van het personage. Een POV shot kan een interessante optie zijn om te gebruiken in animaties. Het eerstepersoons perspectief maakt het bekijken van een filmpje een bijna interactieve ervaring.

Point of View shots in animatie

Een POV shot maakt de kijker een deelnemer van een scene en heeft dan ook een grotere (dramatische) impact.In onderstaand voorbeeld bestaat bijna de hele scene uit een POV shot, maar het kan natuurlijk ook tussen shots door ter afwisseling worden toegepast. Een POV shot kan, wanneer goed toegepast, een frisse blik geven op een scène of verhaal, letterlijk en figuurlijk.

Video Productie

Conclusie

Wanneer dit soort filmtechnieken daadwerkelijk gebruikt kunnen worden in explanimations hangt denk ik af van een heleboel factoren, van de opdrachtgever, van het onderwerp (of de techniek erbij past) en van de motion designer. Maar het biedt in ieder geval een alternatief voor de standaard compositie en wellicht een bron van inspiratie!

kom je ook stage bij ons lopen?

Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Bekijk onze stages

stage-loop