Stage Amanda van de Meent
Toen ik bij In60seconds binnenkwam, had ik al wat ervaring met animeren opgedaan bij een vorige opleiding en stageplek. Mijn leerdoel was beter leren illustreren en designen voor animatiefilms. Dit is iets wat ik al langer vrij lastig vond, maar met zoveel talent bij In60seconds wist ik zeker dat ik hier goed zat voor mijn stage!
Het idee
Na het bedenken van verschillende concepten, en na flink wat overleg met mijn stagebegeleider Eline, vroeg zij mij uiteindelijk welk onderwerp me nou écht bezighoudt. ‘De dood’, antwoordde ik. Niet het meest vrolijke onderwerp, maar wel een onderwerp waar ik me al jaren in verdiep. Ik vind dat we minder bang voor de dood moeten zijn, ondanks dat we er niet veel van begrijpen. Het is onvermijdelijk, want het overkomt iedereen. Waarom gaan we het dan zo uit de weg? Hoe komt het dat we er niet over kunnen praten? Vinden we het zo eng? Ik ben aan de slag gegaan met een persoonlijke ervaring, om invulling te geven aan het concept ‘de dood’.
‘We kennen de dood niet en omdat we het onderwerp en de gebeurtenis zelf vermijden, komt de klap – denk ik – harder aan.’
Het proces
Om verschillende redenen ben ik uiteindelijk afgestapt van het maken van een film. Een belangrijke reden is dat mijn leerdoel een illustratie was en ik daar meer tijd in wilde steken. Een andere reden is dat een gesproken voiceover minder persoonlijk aanvoelt dan een gelezen tekst. Ook vind ik het interessant dat je op je eigen tempo door het verhaal kan scrollen en je op die manier nog persoonlijker betrokken bent. Uiteindelijk is het project een lange pagina met minimale animaties geworden. De pagina voelt vloeiend aan, alsof je door het verhaal glijdt. Ik ben begonnen met het maken van mijn hoofdpersonage en heb vanuit daar het andere karakter ontworpen. Dit heb ik eerst in grijstinten gedaan, zodat mijn focus heel erg lag op vormentaal. Pas na het bouwen van de omgeving, zocht ik de kleuren. Op basis daarvan heb ik ook een stijlontwikkeling gebouwd, met het oog op mijn leerdoel.
De kleuren aan de linkerkant representeren het leven. Ze zijn fris en variërend. De rechterkant vertegenwoordigt de dood. Dit is een donkerblauwe kleur en heeft ook een textuur die deze vorm mysterieuzer maakt. Deze vorm moet geen angst, maar nieuwsgierigheid oproepen. De figuur in de blauwe vorm bestaat ook alleen uit lichtere blauwtinten van die donkerblauwe vorm. Dit maakt hem visueel ook onderdeel van de dood. Na de stijlontwikkeling heb ik nog het een en ander moeten doen om mijn project naar het beste eindresultaat te krijgen. Zo heb ik met hulp van Job de tekst geschreven. Het was met name lastig een krachtig einde te maken, maar met zijn hulp is het zeker gelukt. Ook was het exporteren van zo’n project een uitdaging, omdat ik niet eerder zoiets had gemaakt. Rommert stond gelijk klaar om me te helpen met het gieten van mijn project in een format waarin het online te bekijken is.
Het resultaat
Mijn project richt zich op mensen die geconfronteerd worden met de dood. Daarbij wil ik de dood meer in het licht zetten. We moeten het kunnen bespreken, alsof we over het weer praten. We kennen de dood niet en omdat we we het onderwerp en de gebeurtenis zelf vermijden, komt de klap – denk ik – harder aan. Mijn project zou bijvoorbeeld interessant zijn rondom ouderen en zieken, die waarschijnlijk binnenkort te maken krijgen met doodgaan. Daarbij is het belangrijk dat ik de dood niet afbeeld als iets engs, of iets naars. Niet dat we plots allemaal heel enthousiast moeten worden van doodgaan, maar we moeten het wel normaler gaan vinden. Het is ook heel normaal dat we er niks van weten en dat niemand écht weet wat doodgaan betekent. Misschien moeten we dat feit maar omarmen en hoeven we niet op zoek te gaan naar een antwoord. Dankzij de hulp van mijn collega’s en de wekelijkse gesprekken met Eline, is het resultaat van mijn project boven mijn verwachtingen uitgestegen. Ik heb grote stappen gemaakt in mijn illustratieskills en naast leerzaam was mijn tijd bij In60seconds ook nog eens heel leuk!
kom je ook stage bij ons lopen?
Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.